Choď na obsah Choď na menu
 


Typy služieb

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Čo presne je francúzska služba?


Koncept vzišiel z elegantného štýlu francúzskeho dvora, le grand couvert (veľký obal) a poskytuje hosťom jedinečný a personalizovaný zážitok zo stolovania v sede,  pretože jedlo je obložené pri stole – nie je vopred obložené v kuchyni.  

Dva typy francúzskej služby:

Cart French Service: Táto verzia zahŕňa prípravu a montáž jedla pri stole, kde sa nepripravené jedlá prinesú z kuchyne do jedálne na gueridone (vozík) a potom sa konečná príprava dokončí pri vedľajšom stole v pred hosťami. Na ohrievané jedlá by sa použil rechaud.

Banketová francúzska obsluha: Jedlo sa pripravuje v kuchyni – obslužné ho  hosťom naservírujú z tanierov s kliešťami  (z ľavej strany). Taniere sa potom držia pred hosťami na doplnenie.

Samozrejme, že servisný personál, ktorý poskytuje tento typ služieb, musí byť plne pripravený zručnosťami a znalosťami, aby mohol ponúknuť tak kvalitnú skúsenosť. Tieto úlohy zvyčajne zahŕňajú:

Chef de rang (hlavný server): Medzi úlohy patrí príprava, podávanie jedla, podávanie nápojov a predkladanie šekov. Techniky by boli hádzanie, miešanie, prezentácia, omáčanie, vykosťovanie, vyrezávanie a flambovanie.

Commis de rang (asistent hlavného servera): Úlohy by zahŕňali prijímanie objednávok od hlavného servera, nosenie jedla do jedálne, podávanie jedál pripravených hlavným serverom a čistenie stolov.

Kapitán jedálne: Sedí hostí a dohliada na obsluhu. 


Koktailový server: Podáva nápoje.

Wine Steward alebo someliér: Vyškolený profesionál poskytujúci znalosti o párovaní vína a jedla.

Dúfajme, že tieto poznámky vám pomôžu nabudúce, keď sa budete pýtať: „Čo presne je francúzska služba?“...

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

zdroj: tu

Existuje množstvo štýlov služieb, ktoré treba dodržiavať, pokiaľ ide o to, ako by sa jedlo a nápoje mali podávať zákazníkom. Nasledujú najvýznamnejšie štýly −

Stolová služba

Pri tomto type služby hostia vstúpia do jedálenského priestoru a usadí sa. Čašník im ponúka vodu a jedálny lístok. Hostia potom zadajú svoju objednávku čašníkovi. Stôl je v tejto službe pokrytý. Je zoskupený do nasledujúcich typov.

English alebo Family Service

Tu hostiteľ aktívne prispieva k službe. Čašník prinesie jedlo na tanieroch, ukáže hostiteľovi na schválenie a potom položí taniere na stoly. Hostiteľ buď robí porcie jedla a obsluhuje hostí, alebo umožňuje obsluhu čašníkovi. Na doplnenie tanierov hostí čašník zoberie taniere, aby ich mohol obslúžiť alebo nechať hostí, aby si pomohli sami. Ide o bežnú rodinnú službu v špeciálnych reštauráciách, kde zákazníci trávia viac času v priestoroch.

Americká alebo tanierová služba

Jedlo sa hosťom podáva na tanier v samotnej kuchyni vo vopred určených porciách. Prílohy podávané k jedlu, farba a prezentácia sa určujú v kuchyni. Potom sa taniere s jedlom prinesú hosťovi. Táto služba sa bežne používa v kaviarňach, kde sa vyžaduje rýchla obsluha.

Servis tanierov

Francúzska služba

Je to veľmi personalizovaná a súkromná služba. Jedlo sa odoberá na tanieroch a kastróloch a uchováva sa na stole hostí pri ich tanieroch. Hostia si potom pomáhajú. Je to drahá a prepracovaná služba, ktorá sa bežne používa vo kvalitných reštauráciách. Táto služba má dva varianty −

  • Cart French Service − Jedlo sa pripravuje a montuje pri stole. Hostia si vyberajú jedlo z vozíka pri sedení pri svojich stoloch a neskôr sa podávajú sprava. Ponúka sa pre malé skupiny VIP.

  • Banketová francúzska služba − Jedlo sa pripravuje v kuchyni. Servery podávajú jedlo na tanier každého jednotlivca z ľavej strany hosťa. Na doplnenie si obsluhujúci necháva taniere s jedlom pred hosťami.

Francúzska služba

Služba Gueridon

V rámci tejto služby sa čiastočne uvarené jedlo z kuchyne prenesie do Gueridon Trolly, kde sa úplne uvarí. Toto čiastočné varenie sa robí vedľa stola pre hostí, aby sa dosiahol konkrétny vzhľad a aróma jedla a aby sa prejavilo šoumenstvo. Ponúka tiež úplný pohľad na jedlo. Čašník musí čiastočne vykonávať úlohu kuchára a musí byť šikovný.

Strieborná služba

V tejto službe je jedlo prezentované na strieborných tanieroch a kastróloch. Stôl je prestretý strieborným príborom. Jedlo sa porciuje na strieborné taniere v samotnej kuchyni. Taniery sú umiestnené na príborníku s horákmi alebo varnými platňami. V čase podávania čašník vyberie tanier z horúcej platne a predloží ho hostiteľovi na schválenie a obsluhuje každého hosťa pomocou servisnej lyžice a vidličky.

Strieborná služba

Ruská služba

Je to identické so službou Cart French s výnimkou toho, že obsluhujúci ukladá jedlo na taniere a podáva ho z ľavej strany.

Asistovaná služba

Tu hostia vstupujú do jedálne, zbierajú taniere, chodia k bufetovým pultom a pomáhajú si. Hostia môžu čiastočne obslúžiť stôl alebo si sami doplniť taniere.

Bufetová služba

Pri tomto type služby hostia dostanú taniere zo stohu a idú k bufetovému pultu, kde sa jedlo uchováva vo veľkých kastróloch a tanieroch s horákmi. Hostia sa môžu obslúžiť sami alebo si môžu vyžiadať obsluhu za bufetovým stolom. V bufetových reštauráciách s posedením sú stoly usporiadané s riadom a príborom, kde si hostia môžu sadnúť, najesť sa a potom si doplniť taniere.

Bufetová služba

Samoobslužná

Pri tomto type služby hostia vstupujú do jedálne a vyberajú si jedlo. Platia za kupóny príslušných potravín. Idú k pultu s jedlom a dajú kupóny, aby využili vybrané jedlo. Hostia sú povinní vziať si vlastné taniere na stôl a jesť.

Servis kaviarne

Táto služba existuje v priemyselných jedálňach, ubytovniach a bufetoch. Ponuka a priestor sú obmedzené; sa odovzdá príbor hosťom. Stoly nie sú prekryté. Niekedy sú k dispozícii vysoké stoličky na jedenie pri úzkych stoloch. Je to rýchla služba.

Samoobslužná

Služba jedného miesta

Pri tomto type služby si hosť objedná, zaplatí za svoju objednávku a dostane všetko na jednom mieste. Nemusí tam byť žiadny jedálenský kút ani sedadlá. Nasledujú rôzne metódy Single Point Service.

Food Court

Ide o rad autonómnych pultov, pri ktorých si zákazníci môžu objednať, najesť sa alebo nakúpiť z množstva rôznych pultov a najesť sa v susednej jedálni.

Kiosky

Zákazník zadá výber a množstvo peňazí fyzicky a automat presne vydá to, čo zákazník požadoval.

Zobrať

Zákazník si objednáva a využíva jedlo a nápoje z jedného pultu a konzumuje ich mimo areálu.

Vending

Zákazník môže obsluhovať jedlo alebo nápoje prostredníctvom automatov. Predajné automaty sú inštalované v priemyselných jedálňach, nákupných centrách a na letiskách.

Špeciálna služba

Nazýva sa špeciálna služba, pretože poskytuje jedlo a nápoje na miestach, ktoré nie sú určené na podávanie jedál a nápojov. Nasledujú rôzne metódy špeciálnej služby.

Izbová služba grilu

V tomto type služieb sa zobrazuje rôzna zelenina a mäso pre lepší prehľad a výber. Pult je zdobený skvelou estetikou a hosť si môže vybrať mäso alebo zeleninu podľa vlastného výberu. Potom sa hosť usadí a dostane varené jedlo s prílohou.

Služba podnosov

Spôsob podávania celého jedla alebo jeho časti na podnose zákazníkovi na mieste, ako sú nemocnice, lietadlá alebo železničné stravovanie.

Služba trolejbusov/Gueridon

Jedlo sa varí, dokončuje alebo ponúka hosťom pri stole z pohyblivého vozíka. Napríklad jedlo podávané na vozíkoch pre kancelárskych pracovníkov alebo v lietadlách a vlakoch.

Donáška domov

Jedlo doručované zákazníkovi domov alebo na pracovisko. Napríklad donáška pizze domov alebo Jedlá na kolesách.

Služba salónika

Servis rôznych jedál a nápojov v salóniku hotela alebo na samostatnom mieste.

Hotelová služba

Jedlo sa tu podáva hosťom v ich pridelených izbách v hoteloch. Malé objednávky sa podávajú v podnosoch. Hlavné jedlá sa odvážajú do miestnosti na vozíkoch. Hosť zadá svoju objednávku príjemcovi objednávky izbovej služby.

Čašník dostane objednávku a odošle ju do kuchyne. Medzitým si pripraví podnos alebo vozík. Potom ide k pokladni pripraviť a prevziať účet. Potom vezme účet spolu s objednávkou jedla na podpis alebo platbu hostí. Znečistený riad sa zvyčajne odstráni z miestnosti po pol hodine alebo hodine. Hosť však môže zatelefonovať do izbovej služby a požiadať o zúčtovanie, keď dojedá jedlo.