Choď na obsah Choď na menu
 


Rôzne štýly stravovania v hoteli alebo reštaurácii

zdroj: tu

 

V hoteloch existuje  mnoho typov stravovacích služieb, ktoré slúžia zákazníkom v potravinárskom a nápojovom priemysle.

To môže siahať od kompletného strieborného servisu v luxusnej reštaurácii, kde jedlá podávajú pri stole čašníci s obslužnými lyžicami a vidličkami, až po samoobslužnú jedáleň, kde si hostia vyberajú svoje vlastné jedlo z pultu.

Zoznam rôznych štýlov stravovania v hotelovom priemysle:

1. Strieborný štýl služby

Strieborná služba je  spôsob podávania; jedlá sa podávajú a prenášajú na tanier hosťa pomocou servisnej lyžice a vidličky z ľavej strany hosťa, zatiaľ čo nápoje sa podávajú z pravej strany. Považuje sa to za formálnu službu.

Tento spôsob podávania jedla sa tiež nazýva anglický servis. Tu sa server pri podávaní jedla pohybuje proti smeru hodinových ručičiek. Tento druh služieb je implementovaný v luxusných reštauráciách.

2. Americký štýl služby

Americká služba je jednoduchá a neformálna forma služby. Nazýva sa to aj pokovovaná služba. V americkom štýle podávania jedál je riad v kuchyni úhľadne obložený personálom kuchyne a umiestnený na pokrievku hosťa z pravej strany. Čašník by mal vedieť nosiť aspoň tri plné taniere, aby sa obsluha urýchlila.

3. Štýl obsluhy formou bufetu

Bufet je samoobslužný,  kde je jedlo vystavené na stoloch. Hostia si vezmú taniere naukladané na začiatku stola a pokračujú ďalej, pričom žiadajú o pozornosť bufetu, aby ich obslúžil alebo si pomohol. Pri stand-up bufetoch sú hostia nútení stáť a jesť.

4. Francúzsky štýl obsluhy

Francúzska služba je známa aj ako  rodinná služba . Vo francúzštine sa táto služba nachádza v rodinných penziónoch a banketoch, kde sa každému hosťovi predkladá jedlo z ľavej strany, aby si pomohol. Pre malú párty dvoch až troch hostí.

Jedlá, ktoré si objednali, sa ukladajú na stôl s obslužnými pomôckami a taniermi, aby si hostia pomohli.

Odporúčané službou LinkedIn

 

5. Ruský štýl služby

Ruská služba je veľmi prepracovaná služba a možno ju nazvať aj  službou Sideboard . V tomto štýle veľké jointy, pečená hydina, celé ryby a pod.

V tejto službe je prepracovaná obloha úhľadne usporiadaná na tanieri prezentovanom hostiteľovi, odnesená späť na príborník, vyrezávaná, porciovaná a podávaná hosťom pomocou servisnej lyžice a vidličky.

6. Štýl služby Gueridon

Táto  služba Gueridon sa tiež nazýva  Trolley Service . V tomto štýle obsluhy sa jedlá pripravujú, vyrezávajú, obliekajú alebo flambujú na vozíku pred hosťami a podávajú sa obslužnou lyžicou a vidličkou. Je to veľmi efektívny nástroj pre merchandising.

7. Servisný štýl zásobníka

Obsluha podnosov je  typ prevádzky stravovania  , kde si pokrmy objednávajú hostia, úhľadne ich porciujú a poukladajú na podnos s potrebnými príbormi a čašníci ich odnášajú do izieb, postelí alebo sedadiel.

Na udržanie teploty riadu sú k dispozícii špeciálne podnosy. Tento štýl sa praktizuje v izbovej službe, nemocniciach, letoch a inštitucionálnom stravovaní

8. Samoobsluha

Ide o  najjednoduchšiu formu služby, pri ktorej členovia obsluhujúceho personálu neobsluhujú hostí. Zákazníci si sami pomáhajú jedlami, ktoré by chceli konzumovať.

Samoobsluha sa ďalej delí na tieto typy:

 

  • Servis kaviarne.
  • Pultová služba.
  • Predajná služba.