Choď na obsah Choď na menu
 


Stolová služba: štýly, umiestnenia a funkcie

zdroj: tu     tu

 

Existuje mnoho rôznych typov stolových služieb a rôznych štýlov, umiestnení a funkcií. Pochopenie a vykonanie presného nastavenia tabuľky môže byť mätúce, ale nie je tu priestor na chyby. Našťastie je tu šikovný sprievodca, ktorý vám poskytneme, ktorý si môžete zapamätať a precvičiť a ktorý by mal zachrániť deň aj tým najzložitejším nastaveniam alebo najnáročnejším hosťom.

Aké sú bežné typy stolových služieb v reštauráciách a hoteloch?

Hoci sa to môže líšiť od miesta k miestu, najbežnejšie typy služieb sú nasledujúce:

  • Neformálny strieborný servis
  • Formálna strieborná služba
  • Ruská služba
  • Anglická služba
  • Francúzska služba
  • Americká služba

Najmä ak chcete pracovať v rôznych typoch reštaurácií, hotelov alebo jácht, je dôležité porozumieť všetkým týmto rôznym typom služieb a prestieraniu, ktoré s tým súvisí. V reštaurácii môžete získať súkromnú rezerváciu. Napríklad večierok alebo svadba, ktorá si vyžaduje určitý typ zariadenia. A rovnako pri práci v hoteloch alebo na jachtách musíte byť pripravení poskytnúť presne ten typ služby a prestierania, ktoré hostia hľadajú.

Aké sú bežné typy prestierania v reštauráciách a hoteloch?

Neformálny strieborný servis
Pri neformálnom nastavení sa na stole objaví menej náčinia a riadu. Vo všeobecnosti bude neformálne nastavenie diktovať riaditeľ alebo manažér a bude upravené v závislosti od typu podávaného jedla. Neformálne nastavenia sa budú používať v reštauráciách na hlavnej ulici av súkromných neformálnych prostrediach v domácnosti.

Neformálne strieborné prestieranie servisného stola | Polo & Tweed

Formal Silver Service
Presnosť a precíznosť sa stávajú prvoradými pri zostavovaní tabuľky pre formálne a 5* nastavenia. Toto strieborné nastavenie servisného stola je založené na neformálnom nastavení. Ale je rozšírený a rozvinutý. Používa sa na viacero chodov v súkromných domoch aj v reštauráciách.

Formálne strieborné nastavenie servisného miesta | Polo & Tweed

Ruská služba
Service à la russe (francúzsky: „servis v ruskom štýle“) je spôsob stolovania, pri ktorom sa chody podávajú postupne. Kontrastuje so službou à la française („služba vo francúzskom štýle“), v ktorej sa všetko jedlo podáva naraz v pôsobivom zobrazení.

Ruské strieborné servisné prestieranie | Polo & Tweed

Anglická služba Služba
v anglickom štýle alebo rodinná služba je skvelý spôsob, ako spojiť všetkých. Je to úzko spojené so službou Butler. Je to skvelá voľba pre špeciálne udalosti, alebo keď vaši hostia vyžadujú od hostiteľa vysokú úroveň interakcie.

 

English Silver Service Place Setting | Polo & Tweed

Francúzsky servis
Služba à la française („služba vo francúzskom štýle“) je, keď sa jedlo vynesie naraz na veľkom displeji. Pochádza z francúzskeho dvora a pre moderných hostí predstavuje pôsobivú udalosť, pri ktorej sa cítia, ako by sa na francúzske dvory preniesli späť v čase. Formálne večere sa podávali à la française od stredoveku až do 19. storočia.

Francúzske strieborné servisné prestieranie | Polo & Tweed

Americká služba
Tento štýl strieborného prestieracieho stola sa zvyčajne používa pri menej formálnych udalostiach. Napríklad, keď chcete, aby bola vaša kuchyňa zabezpečená, pripravená a obložená v kuchyni. Je to efektívna a jednoduchá voľba. K obsluhe sa pristupuje zľava a odbavuje sa sprava. Funkčná a ľahko ovládateľná, to je technika, ktorá sa používa po celom svete.

Americké strieborné servisné prestieranie | Polo & Tweed

Ako školenie pomáha čašníkom a čašníčkam zvládnuť tieto zručnosti?

Stolová obsluha je náročná. Správne nastavenie všetkých štýlov, umiestnení a funkcií môže byť zložité. Je to skutočné umenie a vyžaduje si veľa sústredenia. A hlavne veľa praxe, aby ste sa oboznámili so všetkými rôznymi nastaveniami a spôsobmi, ako robiť veci. Naozaj nechcete, aby ste to museli robiť prvýkrát vo svojej skutočnej práci. Keď vás môže sledovať váš šéf, manažér alebo hosť! Školenie Silver Service prejde všetkými (a ďalšími!) týmito typmi služieb a nastavením tabuliek. A strávi veľa času precvičovaním rôznych typov nastavení. A precvičte si samotné podávanie jedla a pitia. Jednoducho platí, že keď niečo robíte pravidelne, budete v tom lepší.