Choď na obsah Choď na menu
 


Skupiny miešaných nápojov

26. 9. 2024

 

Bowle
sú MN pripravované najmä v lete maceráciou ovociaĽ základom je nakrájané ovocieĽ
ktoré vložíme do sklenej misy s pokrievkouĽ zalejeme vhodnou liehovinou a necháme
macerovať v chladničke cez noc. Môžeme pridať víno alebo šumivé víno tesne pred
podávaním. Podávame v šálke s podšálkou a lyžičkou.
Cobblers
- sú MN pijú sa v lete s ĐadomĽ základnou surovinou je sladké víno (portské) alebo
liehovina. Ovocie čerstvé alebo zavárané sa nakrája a zaleje liehovinou alebo vínom.
podávame ich v kalichoch alebo v miskovitých pohároch s lyžičkou a slamkou.
Cocktails
Patria medzi krátke nápoje. PodĐa času podávania ich delíme na aperitívovéĽ
digestívovéĽ Champagne koktaily.
https://www.youtube.com/watch?v=F4q7z3go8WQ
-príprava MN v šejkri
https://www.youtube.com/watch?v=FXoHlv_HxwI
Crustas-/krasty/-patria medzi dlhé nápojeĽ pripravujú sa v šejkri. Charakteristické sú
pre crusty – cukrové okraje na pohári. Môžu sa dekorovať krúžkom pomarančaĽ
citróna.
Daisies- sú chutné miešané nápoje pripravené z destilátovĽ ovocných štiavĽ Đadu
a sódy. Podávame ich v špeciálnych širších pohároch na podnose s lyžičkou
a slamkou.
Egg-nogs- sú studené alebo teplé MNĽ ktoré vždy obsahujú mlieko a žĺtokĽ najlepšie
chutia s koňakomĽ rumomĽ whisky. Hotový nápoj sa posype muškátovým orechom.
Fancy drinks- pri ich príprave môžeme uplatniť svoju fantáziuĽ vkusĽ zmysel pre
lahodnosť.
Fixes- patria do skupiny dlhých nápojov - obsahujú koncentrované množstvo
alkoholuĽ ĐaduĽ ovociaĽ cukruĽ citrónovú šťavu priamo v pohároch.
Fizzes- pripravujú sa vždy v šejkri a patria do kategórie dlhých nápojov. Obsahujú
liehovinuĽ ĐadĽ citrónovú šťavuĽ cukrový sirup a oxid uhličitý.
Flips- sú to miešané studené vajcové punčeĽ no môžu sa podávať aj teplé. Patria do
kategórie krátkych nápojovĽ pochádzajú z Ameriky.
Frappés a Glaces- sú to krátke nápoje najmä pre pánovĽ ktoré sa navzájom líšia
formou pridávaného Đadu. Používame veĐké kusy ĐaduĽ ktoré sa pridajú priamo do
pohárovĽ to sa zaleje liehovinouĽ môže sa použiť aj ovocie a zmrzlina.
Sodas- sú to osviežujúce studené nápoje. Najpopulárnejším je Whisky sódaĽ ale
môže sa použiť aj rumĽ koňakĽ brandy, gin.
Saury- sú to miešané kyslé dlhé nápojeĽ môžu sa podávať v nižších a rovných
pohároch s lyžičkou a slamkou. Citrónová šťava Ľ sirupĽ Đad a liehovina sa rozmieša
v šejkri a preleje sa cez sito do pohára.
Limonades- sú to miešané dlhé nápoje z ovocia podávané s Đadom a lyžičkou
a slamkou.
Higballs- patrí medzi long drinkĽ pripravuje sa z ĐadĽ liehovinyĽ ktorá sa doplní ginger
sirupom.
Juleps- je pripravený priamou cestou /straight way/. Rozdrvené listy mäty s trochou
cukruĽ drvený ĐadĽ zalejeme MV a ozdobíme ovocím.
Pousse-cafés- Cez obrátené lyžičku lejeme pomaly farebné liehoviny takĽ aby sa
nepomiešali a nápoj podávame so slamkou.
Punches- sú studené alebo teplé nápoje z liehovinyĽ ovocných sirupovĽ šťavyĽ
korenia.
Grogs- teplý nápoj napr. čierny čaj s rumomĽ citrónomĽ cukromĽ klinčekmiĽ škoricou.
Sorbets- podáva sa v leteĽ miska so zmrzlinouĽ ovocnou dreňou a ovocím sa zaleje
liehovinou

 

 

Mojito

je tradičný kubánsky koktail, ktorý obľuboval aj Ernest Hemingway.
Ingrediencie: biely rum, trstinový cukor, limetka, limetková šťava, čerstvé lístky mäty, sóda
Mojito sa nemieša v shakeri ale priamo v pohári. Do vysokého pohára vytlačíme šťavu z polovice limetky a pridáme trstinový cukor. Do polovice pohára nasypeme ľadovú drť a na vrch prelomíme dve steblá mäty. Len mierne roztlačíme muddlerom a pohár doplníme ľadom až po okraj. Pridáme rum a premiešame. Nakoniec zastrekneme trochou sódy a ozdobíme vetvičkou mäty.

Bloody Mary

Hovorí sa, že Bloody Mary bol pomenovaný podľa tudorovskej kráľovnej Mary, ktorá vraj nechávala vraždiť protestantov. Niektorí znalci tvrdia, že má schopnosť zbaviť rannej „opice“ , nie je to však preukázané.
Ingrediencie: vodka, paradajková šťava, citrónová šťava, vorčestrová omáčka, tabasco, mleté čierne korenie, soľ
Do šejkra vložíme zopár kociek ľadu, pridáme ingrediencie a krátko pretrepeme. Ozdobíme dlhšou stonkou zelera.

Margarita

je koktejl populárny hlavne v USA a Mexiku. Vznikol údajne z amerického miešaného nápoja, ktorého súčasťou bolo brandy. To sa však v Mexiku ťažko zháňalo a tak ho barmani nahradili tequilou.
Ingrediencie: tequila, pomarančový likér Contreau, limetková šťava, kocky ľadu

Piňa Colada

je výborný koktejl pre milovníkov kokosu a sladkých long drinkov.
Ingrediencie: biely rum, ananásový džús, smotana, kokosové mlieko
Všetky suroviny spolu zmiešame a poriadne pretrepeme. Hotový spenený nápoj nalejeme do pohárov a  doplníme niekoľkými kockami ľadu. Nakoniec ozdobíme plátkom ananásu.

Sex on the Beach

je miešaný nápoj obľúbený pre svoju úžasnú sladkastú chuť, ktorá pošteklí chuťové bunky vášho jazyka a jeho názov evokuje letné radovánky pri vode.
Ingrediencie: vodka, broskyňový likér, pomarančový a brusnicový džús, ľad

Cosmopolitan

je pomerne mladý drink, ktorý si ale za veľmi krátku dobu získal srdce mnohých milovníkov miešaných nápojov, zvlášť žien. Za svoju popularitu vďačí hlavne seriálu Sex v meste.
Ingrediencie: citrónová vodka, likér Contreau, brusnicový džús, limetka

Mai Tai

nie je taký známy ako napr. mojito alebo piňa colada, ale rozhodne sa nedá povedať, že by bol chuťovo horší. Tento rumový koktejl vonia po tropickom ovocí, po slnku a plážach. Jeho názov  pochádza z polynézskeho výrazu, ktorý označuje niečo dobré.
Ingrediencie: biely rum, tmavý rum, likér curacao, mandľový sirup, limetková šťava, ľad

Cuba Libre

je miešaný nápoj typu "long". Bol vymyslený v Havane okolo roku 1900. Meno Cuba Libre vzniklo, keď si americkí vojaci pripíjali na slobodnú Kubu práve nápojom, ktorý bol do tej doby označovaný ako Bacardi&Coke.
Ingrediencie: kubánsky rum, pomarančová šťava, citrónová šťava, coca cola, limetka, ľad

Pimms

je značka anglického ovocného likéru, z ktorého sa pripravuje osviežujúci letný koktejl plný chutí a vôní  použitých surovín.
Ingrediencie: ovocný likér Pimms, džús z granátového jablka, pomaranč, uhorka, mäta, sóda, ľad

Martini

 je populárny drink, ktorý je s nami už mnoho rokov a ktorý si stále uchováva punc jedinečnosti  
Ingrediencie:< gin, suchý biely vermut, oliva na ozdobenie
A podobne ako agent James Bond: pretrepať, nemiešať!

Gimlet

je jednoduchý, ale vynikající drink.
Ingrediencie: gin, roses lime juice, ľad

Long Island Iced Tea

Ingrediencie: vodka, gin, biely rum, tequila, limetková šťava, coca-cola, cukor, koktailová čerešňa a limetka na ozdobenie
Vodku, gin, rum, tequilu, limetkovú šťavu a cukor premiešame s ľadom v šejkri. Nalejeme do pohára a dekorujeme limetkou a koktailovou čerešňou.

Sangria

vyrazila do sveta na newyorskom veľtrhu v roku 1964. Podávali ju v stánku španielskej kultúry a oslovila takmer všetkých hostí.
Ingrediencie: červené víno, brandy, pomaranč, citrón, jablko, červený melón, trstinový cukor, ľad
Všetky tekutiny spolu zmiešame, ovocie nakrájame. Všetko spolu nalejeme do karafy, necháme odstáť a podávame s ľadom.

Miešané nápoje sa pripravujú niekoľkými spôsobmi:

  • v mixéri s nožíkom miešajte nápoje, do ktorých sa pridáva ovocie, zmrzlina, vajcia
  • v šľahači miešajte nápoje s ľadom, lebo v mixéri by sa ľad rozsekal
  • v šejkri miešajte nápoje s ľadom, cukrovým sirupom, vajcami, mliekom, smotanou a ovocnou šťavou
  • v miešacom pohári miešajte riedke a priehľadné nápoje a to dlhou lyžičkou na miešanie nápojov
  • v krčahu miešajte väčšie množstvá riedkych nápojov
  • v podávacích pohároch miešajte len jednoduché nápoje, ktoré bývajú ozdobené len na povrchu

 

Zásady pri príprave miešaných nápojov

  • Teplota všetkých potravín, z ktorých nápoj pripravujeme musí byť rovnaká.
  • Farby a chuťové vlastnosti nápojov sa musia harmonicky zladiť a vyvážiť.
  • Používame len bezchybné potraviny a pochutiny, ktoré musia byť čerstvé alebo správne uskladňované.
  • Nádoby, v ktorých sa nápoje miešajú a poháre, do ktorých sa nalievajú, musia byť dokonale čisté.
  • Dodržiavame správne dávkovanie, technologický postup a čas prípravy.
  • Do nápojov z vína nikdy nedávame ľad, lebo ľad víno zriedi a naruší jeho chuť, miešané nápoje s vínom sa dávajú len schladiť.
  • Ľad do miešaných nápojov pridávame len tesne pred dávkovaním, aby sa ľad neroztopil. K nápojom s ľadom podávame vždy slamku.
  • Ľad používaný do miešaných nápojov musí byť čerstvo pripravený, z čistej pitnej vody, v nádobách určených na ľad.
  • Cukor do miešaných nápojov pridávame len vo forme sirupov.
  • Nápoje miešame vo vhodných nádobách.
  • Ak nádoba na miešanie nemá sitko, vymiešaný nápoj treba precediť cez dobre umyté sitko.
  • Citrusové ovocie používané aj s kôrkou musíme dôkladne umyť kefkou pod tečúcou vodou.