Choď na obsah Choď na menu
 


Typy jedálneho lístka na použitie vo vašich reštauráciách a hoteloch

15. 5. 2024

zdroj:tu

typy-menu.jpg

Menu reštaurácie je kľúčovým aspektom kulinárskeho zážitku, ktorý vedie zákazníkov pri výbere jedál. Menu môžu mať rôzne formy a typy, od tradičného tlačeného menu až po digitálne menu zobrazené na tablete alebo smartfóne. Jedálny lístok je navrhnutý tak, aby predstavil ponuku reštaurácie a poskytol zákazníkom komplexný zoznam dostupných jedál a nápojov.

Reštaurácie používajú jedálny lístok na vytvorenie pocitu identity, predvádzajú svoj jedinečný štýl a ponúkajú svojim zákazníkom niečo špeciálne. Typ menu reštaurácie môže odhaliť informácie o jej formálnej úrovni, kuchyni, na ktorú sa špecializuje, alebo o jej cieľovom trhu. Menu môže byť také jednoduché ako jednostránkový zoznam jedál alebo prepracovaná brožúra s obrázkami, popismi a cenami.

Tento článok preskúma rôzne typy menu, ktoré sa bežne vyskytujú v reštauráciách. Pokryjeme definíciu jedálneho lístka, jeho účel a jeho úlohu v kulinárskom zážitku. Budeme tiež diskutovať o tom, ako sa digitálne menu stávajú čoraz populárnejšie a ako môžu reštaurácie profitovať z vytvorenia digitálneho menu. Na konci tohto článku budete lepšie rozumieť rôznym typom menu a tomu, ako ovplyvňujú zážitok zo stolovania.

Čo je menu? A Definícia ponuky

Menu je zoznam jedál a nápojov, ktoré reštaurácia ponúka svojim zákazníkom. Menu je tiež navigačným nástrojom, ktorý pomáha zákazníkom vybrať si, čo chcú jesť alebo piť. Menu zvyčajne obsahuje názov reštaurácie, logo a možnosti usporiadané do kategórií, ako sú predjedlá, hlavné jedlá, dezerty a nápoje.

Jedálny lístok je nevyhnutný pre celkový zážitok zo stolovania, pretože umožňuje zákazníkom zobraziť si náhľad a vybrať si jedlo a nápoje, ktoré si chcú objednať. Dobre navrhnutý jedálny lístok môže dať zákazníkom pocit štýlu a osobnosti reštaurácie. Môže ukázať kuchársku odbornosť a kreativitu a komunikovať atmosféru a atmosféru reštaurácie.

Jedálny lístok je tiež dôležitým nástrojom prevádzky reštaurácie. Pomáha personálu kuchyne pripravovať a organizovať objednávky jedla, čo umožňuje personálu v prednej časti domu prijímať presné objednávky a riadiť očakávania zákazníkov. Okrem toho môže byť jedálny lístok použitý ako marketingový nástroj na propagáciu špeciálnych alebo sezónnych položiek a slúži ako bod odlíšenia sa od konkurencie.

Rôzne typy menu v reštaurácii?

Reštauračné menu má rôzne podoby, pričom každé má svoje jedinečné vlastnosti, účel a štýl. Tu sú niektoré z najbežnejších typov menu:

Table d' Hot Menu

Table d'hote je francúzsky výraz, ktorý znamená „hostiteľov stôl“. Ide o zostavené menu, ktoré ponúka výber jedál vopred určených šéfkuchárom. Tento typ menu sa často poskytuje v stanovenom čase a za stanovenú cenu. Table d hote menu zvyčajne ponúka niekoľko chodov vrátane predjedál, polievok, šalátov, hlavných jedál a dezertov.

1. Bankety

Bankety sú špeciálne príležitosti, ktoré sa často konajú a vyžadujú si pevné menu. Table d'hote menu je bežný typ menu používaný na bankety. Jedálny lístok často ponúka rôzne jedlá, aby vyhovoval rôznym stravovacím potrebám, a počet chodov sa môže líšiť v závislosti od príležitosti. Banketové menu sa zvyčajne vytvára tak, aby vyhovovalo udalosti a preferenciám hostí.

2. Bufety

Bufety sú typom jedálneho lístka table d'hote, ktorý ponúka jedlá pre bufetovú obsluhu . Šéfkuchár zvyčajne predurčuje jedlá na bufetovom menu a hostia si môžu vybrať požadované jedlo. Bufety sa bežne používajú na udalosti, ako sú svadby, konferencie a iné veľké stretnutia

3. Kaviarne

Table d'hote menu sa používajú aj v kaviarňach, kde často ponúkajú set menu za pevnú cenu. Jedálny lístok zvyčajne ponúka výber sendvičov, šalátov a pečiva. Set menu umožňuje jednoduché objednávanie a cyklické menu sa môže meniť v závislosti od sezónnej dostupnosti.

4. Menu cyklu

Cyklické menu je typ menu table d'hote, ktoré ponúka menu na pevne stanovené obdobie. Jedálny lístok sa často používa v reštauráciách a ponúka jedlá, ktoré sa líšia v závislosti od sezóny. Tento typ menu sa používa aj v kaviarňach, ktoré ponúkajú zostavené menu, ktoré sa mení každých pár týždňov.

Stručne povedané, table d'hote menu ponúka pevné menu za pevnú cenu a bežne sa používa na bankety, bufety, kaviarne a reštaurácie. Jedálny lístok často ponúka rôzne jedlá, aby vyhovoval rôznym stravovacím potrebám, a počet chodov sa môže líšiť v závislosti od príležitosti. Cyklické menu je typ tabuľkového menu, ktoré ponúka pevné menu na pevne stanovené obdobie a často sa používa v reštauráciách a kaviarňach.

À la carte menu

À la carte je francúzsky výraz, ktorý znamená „na karte“ a A la carte menu ponúka jedlá a nápoje za individuálne ceny. Je to populárny typ menu v mnohých organizáciách poskytujúcich stravovacie služby, pretože umožňuje zákazníkom vybrať si položky, ktoré chcú, zo zoznamu možností. Tento typ menu často zahŕňa predjedlá, hlavné jedlá a dezerty a môže sa podávať kedykoľvek počas dňa.

1. Raňajkové menu

Raňajkové menu je à la carte menu, ktoré ponúka jedlá a nápoje na raňajky. Tento typ jedálneho lístka často zahŕňa rôzne raňajkové jedlá, ako sú vajcia, palacinky, vafle a cereálie. Niektoré raňajkové menu môžu ponúkať aj špeciálne kávové nápoje a iné nápoje.

2. Obedové menu

Obedové menu je ďalším typom À la carte menu, ktoré ponúka jedlá a nápoje na obed. Tento typ menu často obsahuje sendviče, šaláty, polievky a iné ľahké obedové položky. Niektoré obedové menu môžu ponúkať aj výber nápojov vrátane alkoholických nápojov.

3. Večerné menu

Večerné menu je à la carte menu, ktoré ponúka jedlá a nápoje na večeru. Tento typ menu často obsahuje veľa jedál, ako je steak, kuracie mäso, ryby a cestoviny. Niektoré večerné menu môžu obsahovať aj predjedlá, polievky, šaláty a dezerty.

4. Kalifornské menu

Kalifornské menu je typom à la carte menu, ktoré sa často podáva v hoteloch alebo hostincoch. Toto menu obsahuje jedlá, ktoré obsahujú čerstvé miestne suroviny a často zahŕňajú morské plody, kuracie mäso a šaláty.

5. Etnické menu

Etnické menu je À la carte menu, ktoré ponúka jedlá a nápoje zo špecifickej etnickej kuchyne, ako je talianska, mexická alebo thajská. Tento typ menu často zahŕňa celý rad predjedál, hlavných jedál a dezertov, ktoré odrážajú tradičné jedlá danej kuchyne.

6. Špeciálne menu

Špeciálne menu je À la carte menu, ktoré ponúka jedlá a nápoje, ktoré sú jedinečné alebo špeciálne pre konkrétnu reštauráciu. Tento typ menu často zahŕňa typické jedlá a nápoje exkluzívne pre danú reštauráciu.

7. Sezónne menu

Sezónne menu sa mení na základe dostupnosti surovín počas konkrétnych ročných období a ponúka jedlá vyrobené z čerstvých, miestnych a udržateľných surovín. Poskytuje jedinečný kulinársky zážitok, ktorý sa mení v závislosti od ročného obdobia.

8. Menu izbovej služby

Menu izbovej služby je à la carte menu, ktoré sa často nachádza v hoteloch a umožňuje hosťom objednať si jedlo a nápoje doručené priamo do svojej izby. Toto menu zvyčajne obsahuje rôzne možnosti vrátane predjedál, hlavných jedál, dezertov a nápojov.

9. Lounge Menu

Salónkové menu je à la carte menu, ktoré sa často nachádza v baroch alebo salónikoch a ponúka výber nápojov a ľahkého občerstvenia. Tento typ menu zvyčajne zahŕňa rôzne alkoholické a nealkoholické nápoje, predjedlá a malé taniere.

Iné typy menu

Okrem vyššie uvedených hlavných typov jedálnych lístkov môžu organizácie poskytujúce stravovanie ponúkať niekoľko ďalších typov jedálnych lístkov. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

1. Statická ponuka

Statické menu je typ menu, ktoré každý deň ponúka rovnaké jedlá. Tento typ menu je bežný v reštauráciách rýchleho občerstvenia, kde zákazníci očakávajú konzistentnosť v položkách menu, ktoré si objednávajú. Statické menu sa dá ľahko pripraviť a spravovať, pretože potraviny sa často nemenia. Môžu sa však stať monotónnymi a nepríťažlivými pre bežných zákazníkov, ktorí uprednostňujú rozmanitosť vo výbere jedál.

2. Menu Du Jour

Menu du jour , známe aj ako plat du jour, je typ jedálneho lístka, ktorý sa denne mení. Položky menu sú väčšinou založené na sezónnej dostupnosti surovín alebo kreativite šéfkuchára. Tieto menu ponúkajú jedinečný kulinársky zážitok každý deň a uspokoja zákazníkov, ktorí radi skúšajú nové a vzrušujúce jedlá. Jedálny lístok je zvyčajne à la carte a položky menu sú často napísané na tabuľkách.

3. Pevné menu (alebo Pevné menu)

Pevné menu, známe aj ako fixné menu , je typ menu, ktorý ponúka stanovený počet chodov za pevnú cenu. Tento typ jedálneho lístka sa bežne vyskytuje vo vybraných reštauráciách a je navrhnutý tak, aby zákazníkom poskytoval kompletný kulinársky zážitok. Pevné menu zvyčajne obsahuje predjedlo, hlavné jedlo a dezert. Zákazníci môžu mať niekoľko možností pre každý chod, ale položky menu sú vopred určené.

4. Francúzske klasické menu

Francúzske klasické menu je typ menu, ktorý sleduje špecifické poradie a postupnosť jedál. Tento typ menu sa zvyčajne nachádza vo francúzskych reštauráciách a zahŕňa niekoľko chodov, počnúc predjedlom a končiac dezertom. Francúzske klasické menu zdôrazňuje dôležitosť vyváženého jedla a je navrhnuté tak, aby zákazníkom poskytlo kompletný kulinársky zážitok.

5. Degustačné menu

Degustačné menu je kolekcia malých jedál podávaných reštauráciou, na ktorej sú prezentované špeciality šéfkuchára alebo sezónne suroviny. Zvyčajne pozostáva z viacerých chodov v rozmedzí od piatich do viac ako desať, často vrátane predjedál, hlavných chodov a dezertov. Každé jedlo je porciované na malé porcie, aby si hostia mohli ochutnať rôzne chute a kulinárske techniky. 

6. Nápojové menu

Nápojový lístok, známy aj ako vínne menu alebo koktailové menu, je typom jedálneho lístka, ktorý ponúka výber nápojov. Nápojový lístok je často oddelený od jedálneho lístka a môže obsahovať alkoholické a nealkoholické nápoje. Vínna ponuka môže obsahovať aj návrhy na párovanie jedál.

7. Dezertné menu

Dezertové menu je typ menu, ktorý ponúka výber dezertov. Dezert je často oddelený od hlavného menu a môže obsahovať rôzne sladké dobroty, ako sú koláče, koláče a zmrzlina. Niektoré reštaurácie ponúkajú dezertný vozík, kde si zákazníci môžu vybrať svoje dezerty z pochúťok prinesených na ich stoly.

často kladené otázky

1. Koľko druhov menu v hoteli?

Typy menu, ktoré hotel ponúka, sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti hotela, polohy a cieľovej klientely. Zvyčajne však existuje päť typov menu, ktoré môžu hotely ponúkať svojim hosťom.

  1. À la carte menu: V tomto menu sú uvedené jednotlivé jedlá a ich ceny samostatne. Hostia si môžu objednať akékoľvek jedlo z tohto menu.
  2. Table d'hôte menu: Tento typ, známy aj ako set menu, ponúka pevný výber jedál za stanovenú cenu. Hostia si môžu vybrať z obmedzeného počtu možností pre každý kurz.
  3. Bufetové menu: Ide o samoobslužné menu, kde si hostia môžu pomôcť rôznymi jedlami naaranžovanými na stôl alebo pult.
  4. Menu izbovej služby: Toto menu je určené pre hostí, ktorí uprednostňujú večeru vo svojej izbe. Zvyčajne zahŕňa výber jedál, ktoré je možné objednať na doručenie do izby hosťa.
  5. Banketové menu: Tento typ menu je určený pre veľké udalosti, ako sú svadby, konferencie a večierky. Zvyčajne ponúka rôzne jedlá, ktoré sa môžu podávať formou bufetu alebo ako jedlo na posedenie.

2. Čo je to digitálne menu?

Digitálne menu pre reštauráciu je online verzia tradičného menu, ku ktorému je možné pristupovať pomocou digitálneho zariadenia, ako je tablet, smartfón alebo počítač. Digitálne jedálne lístky sú čoraz populárnejšie v reštauráciách, kaviarňach a iných typoch služieb , pretože ponúkajú niekoľko výhod oproti tradičným tlačeným jedálnym lístkom.

Digitálne menu umožňuje zákazníkom prezerať si obrázky jedál vo vysokej kvalite, čítať podrobné popisy a vizuálne príťažlivo vidieť ceny. Dajú sa tiež jednoducho a rýchlo aktualizovať, vďaka čomu môžu reštaurácie jednoduchšie meniť ceny alebo pridávať nové jedlá.

Ďalšou veľkou výhodou digitálnych menu je, že umožňujú zákazníkom zadávať objednávky priamo z ich telefónov, čo pomáha zlepšovať zákaznícku skúsenosť a skrátiť čakacie doby.

3. Aké sú 3 typy menu?

Tri typy menu sú:

  • Statické menu
  • A La Carte
  • Du Jour

4. Akých je 7 typov menu?

Existuje 7 typov menu

  • Raňajkové menu
  • Brunch Menu
  • Obedové menu
  • Vysoké čajové menu
  • Večerné menu
  • Super Menu
  • Menu izbovej služby

Nastavenie webovej stránky pre vašu reštauráciu

Pri zakladaní reštaurácie je dôležité preskúmať spôsoby, ako prilákať viac zákazníkov do vašich reštaurácií. Jedným efektívnym spôsobom, ako to dosiahnuť, je mať vyhradenú webovú stránku, kde sa vaši zákazníci môžu kedykoľvek a kdekoľvek dozvedieť všetko o vašej reštaurácii. 

Menubly  vám umožňuje vytvoriť mini webovú stránku so vstavaným online menu, ktoré sústreďuje všetky dôležité informácie o vašej reštaurácii do jedného prístupného odkazu. Uľahčuje vašim zákazníkom interakciu s vašou reštauráciou: môžu si zobraziť vaše menu, nájsť vašu polohu, rezervovať si stôl, zadávať objednávky na doručenie... to všetko na jednom mieste.

Pridaním vášho mini odkazu na webovú stránku do svojho životopisu na Instagrame a iných profilov sociálnych médií alebo jeho zdieľaním priamo so zákazníkmi im uľahčíte objavovanie a interakciu s vašou reštauráciou prostredníctvom jediného pohodlného odkazu. Tento efektívny prístup nielen zlepšuje zákaznícku skúsenosť, ale tiež zvyšuje vašu online prítomnosť a priťahuje viac zákazníkov.

Najlepší zo všetkých? Svoju mini webovú stránku Menubly si môžete  nastaviť zadarmo  za  menej ako 5 minút  a  prispôsobiť ju tak, aby zodpovedala štýlu vašej reštaurácie .  

Ste pripravení zvýšiť online prítomnosť vašej reštaurácie?  Kliknite sem  a vytvorte si bezplatnú webovú stránku s Menubly!

Záver

Záverom možno povedať, že jedálne lístky zohrávajú kľúčovú úlohu v kulinárskom zážitku zákazníkov v reštauráciách. Pochopenie rôznych typov dostupných ponúk môže pomôcť reštaurátorom aj zákazníkom robiť informované rozhodnutia. Od flexibility à la carte menu až po pôžitok z menu table d'hote je k dispozícii široká škála možností, ktoré vyhovujú rôznym preferenciám a príležitostiam. Reštaurácie si musia vybrať menu, ktoré najlepšie odráža ich značku a ponuku, a zákazníci si musia vybrať menu, ktoré najlepšie vyhovuje ich vkusu a rozpočtu. V konečnom dôsledku môže dobre navrhnutý a premyslene upravený jedálny lístok vylepšiť zážitok zo stolovania a zanechať v zákazníkoch trvalý dojem.7.3