Choď na obsah Choď na menu
 


Dokonalý sprievodca ruským štýlom služieb

15. 5. 2024

zdroj: tu

Vo svete dobrého jedla existujú rôzne štýly služieb, ktoré vyhovujú rôznym preferenciám a príležitostiam. Jedným z najelegantnejších a najsofistikovanejších štýlov je ruská služba. Ide o formálny kulinársky zážitok, ktorý sa môže pochváliť bohatou históriou a odlišnými charakteristikami, vďaka čomu je obľúbenou voľbou pre luxusné podujatia a stretnutia. V tomto článku preskúmame pôvod ruského servisu, jeho jedinečné vlastnosti, výhody a nevýhody, ako aj to, ako pripraviť stôl na stolovanie v ruskom štýle a pripraviť a podávať jedlo týmto rafinovaným spôsobom. Či už ste profesionál v pohostinskom priemysle alebo jednoducho niekto, kto rád organizuje elegantné večere, táto príručka vám poskytne cenné poznatky o umení ruských služieb.

Čo je ruská služba?

Ruská služba je typ stolovej služby , ktorý sa vyznačuje svojou formálnosťou a sofistikovanosťou. Považuje sa za jeden z najelegantnejších typov služieb a často sa používa v špičkových reštauráciách a podujatiach. V ruskom podaní je miesto hosťa nastavené s veľkým dôrazom na detail a jedlo prezentuje a podáva čašník priamo z kuchyne.

Čašník prináša každý chod na stôl na tanieri, potom pokračuje vo vyrezávaní a podávaní mäsa, rýb alebo iných hlavných jedál každému hosťovi. Tanier sa potom odovzdá hosťovi, ktorý si môže pridať aj prílohu podľa vlastného výberu. Služba zvyčajne začína na ľavej strane hosťa. Tento prepracovaný štýl stolovej služby sa líši od iných štýlov, ako je francúzska služba , anglická služba a strieborná služba .

História ruskej služby

Ruská bohoslužba má korene v opulentných banketoch ruskej aristokracie počas 19. storočia. V tom čase bola bohatá vrstva v Rusku silne ovplyvnená francúzskou kultúrou a ruská služba bola vyvinutá ako spôsob, ako predviesť svoj blahobyt a sofistikovanosť.

Po návšteve cára Alexandra II. v Paríži v roku 1867 sa ruská služba dostala do širšieho povedomia a prijatia aj mimo Ruska. Počas tejto návštevy sa Francúzom zoznámili s ruskou službou, ktorá si čoskoro získala popularitu v Európe aj mimo nej. V skutočnosti bola ruská služba tak dobre prijatá, že nakoniec nahradila predtým dominantnú francúzsku službu v mnohých špičkových zariadeniach.

Ruská služba sa postupom času vyvíjala, prispôsobovala sa meniacemu sa vkusu a preferenciám stravníkov. Zostáva však symbolom luxusu a rafinovanosti a naďalej je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú elegantný a sofistikovaný kulinársky zážitok.

Charakteristika ruského štýlu služieb

Precíznosť a elegancia v prezentácii

Jednou z kľúčových charakteristík ruského štýlu služieb je pozornosť venovaná detailom pri prezentácii jedla aj prestieraní. Každé jedlo je atraktívne prezentované a podávané hosťom serverom z taniera. Na rozdiel od iných štýlov, ako je napríklad obsluhovanie na tanieri , kde sa jedlo hosťa pripravuje a obkladá v kuchyni, ruská služba umožňuje hosťom byť svedkami konečnej prípravy a prezentácie jedla pri stole.

Bezchybný servis

V ruskom podaní server vždy pristupuje k hosťovi z ľavej strany, aby predstavil jedlo. Servery sú vysoko kvalifikované a dobre vyškolené, aby zabezpečili, že každý hosť dostane personalizované a pozorné služby. Tento štýl služieb si vyžaduje väčší personál ako iné štýly služieb, pretože jedlo každého hosťa sa podáva individuálne. Servery sú zodpovedné aj za obsluhu nápojov a dopĺňanie pohárov, aby sa hostia mohli sústrediť len na svoj kulinársky zážitok.

Prispôsobenie a rozmanitosť

Jedným z jedinečných aspektov ruských služieb je to, že umožňuje hosťom vybrať si z ponuky jedál, namiesto toho, aby všetci jedli rovnaké jedlo. Táto flexibilita v ponuke umožňuje reštauráciám a hotelom vyhovieť rôznym stravovacím preferenciám a obmedzeniam, vďaka čomu je ruská služba atraktívnou voľbou pre bankety a iné veľké udalosti.

Rozdiel od francúzskej služby

Ruská služba je často porovnávaná s francúzskou službou, pretože oba štýly zdieľajú určitý stupeň formálnosti a elegancie. Medzi nimi sú však výrazné rozdiely. Vo francúzskom servise jeden server zvyčajne prezentuje jedlo hosťovi a ďalší server porciuje jedlo na tanier hosťa. Na rozdiel od toho, v ruskej službe je jeden server zodpovedný za prezentáciu a servírovanie jedla hosťovi.

Vysoko kvalifikovaný personál

Ruský štýl služieb vyžaduje od personálu vysokú úroveň zručností a odbornosti. Kvôli zložitým technikám prezentácie a servírovania musia byť obsluhujúci zruční vo vyrezávaní mäsa, filetovaní rýb a porciovaní jedál. Táto úroveň zručností zaisťuje, že hostia získajú skutočne nezabudnuteľný a luxusný kulinársky zážitok.

Výhody a nevýhody ruskej služby

Výhody ruskej služby

1. Personalizovaná a pozorná služba

Ruská služba poskytuje vysoko personalizovaný kulinársky zážitok pre každého zákazníka. Servery sú vyškolené tak, aby vyhovovali individuálnym preferenciám a umožnili hosťom vychutnať si jedlo podľa ich želania. Táto úroveň pozornosti odlišuje ruské služby od iných štýlov, ako je napríklad štýl table d'hote alebo prix fixe .

2. Flexibilita v Možnostiach ponuky

Podobne ako v štýle a la carte si hostia môžu vybrať z rôznych jedál, čo z neho robí ideálnu voľbu pre  bankety a udalosti s rôznymi diétnymi potrebami. Táto flexibilita umožňuje podnikom vytvárať jedinečné a nezabudnuteľné kulinárske zážitky prispôsobené ich klientele.

3. Elegantná a sofistikovaná atmosféra

Prezentačné a servírovacie techniky v ruských službách vytvárajú atmosféru elegancie a sofistikovanosti. Pozornosť venovaná detailom pri prestieraní stolov a prezentácii jedál prispieva k celkovej atmosfére, vďaka čomu je vynikajúcou voľbou pre luxusné podujatia a reštaurácie.

Nevýhody ruskej služby

1. Vyššie personálne požiadavky

Vzhľadom na zložité techniky podávania si ruská služba vyžaduje väčší počet kvalifikovaných zamestnancov v porovnaní s inými štýlmi. To môže viesť k vyšším mzdovým nákladom pre reštaurácie a cateringové spoločnosti, čo môže byť nevýhodou pri zvažovaní typov jedálneho lístka a štýlov ponúkaných služieb.

2. Potenciál pre nekonzistentnosť teploty potravín

Keďže obsluhujúci prinášajú jedlo z kuchyne do jedálne, existuje riziko, že horúce jedlá môžu vychladnúť a studené jedlá sa môžu zohriať. To môže byť problematické najmä pri jedlách, ktoré vyžadujú presnú kontrolu teploty, ako sú niektoré omáčky alebo prípravky z hydiny.

3. Dlhšie čakacie doby pre hostí

Vďaka individuálnym službám a prípravám pri stole môžu hostia zaznamenať dlhšie čakacie doby medzi jednotlivými chodmi v porovnaní s inými štýlmi služieb, ako je americká služba alebo francúzska služba. Výsledkom môže byť pomalší zážitok zo stolovania, ktorý nemusí byť vhodný pre všetky príležitosti.

4. Zvýšené priestorové požiadavky

Ruská služba zvyčajne vyžaduje viac priestoru v jedálni, aby sa prispôsobili pohybom serverov a väčších podnosov používaných na prezentáciu a servírovanie jedál. To môže byť nevýhodou pre zariadenia s obmedzeným priestorom jedálne alebo pre tie, ktoré chcú maximalizovať kapacitu miest na sedenie.

Ako nastaviť stôl na stolovanie v ruskom štýle

Prestretie stola pre ruskú obsluhu si vyžaduje pozornosť k detailom a zameranie na eleganciu. Postupujte podľa týchto krokov, aby ste vytvorili dokonalé prestieranie stola pre váš zážitok zo stolovania v ruskom štýle:

Krok 1: Umiestnite taniere pre službu v ruskom štýle

Začnite umiestnením tanierov na sedadlo každého hosťa a uistite sa, že sú rovnomerne rozmiestnené a vycentrované. Vzdialenosť medzi taniermi by mala byť približne na dĺžku ruky, aby sa poskytol dostatočný priestor pre obsluhu pri podávaní jedál.

Krok 2: Umiestnite polievkové misy na servisné taniere

Ak podávate polievku ako súčasť jedla, položte polievkové misky na taniere. Toto nastavenie umožňuje serveru ľahko vybrať polievkovú misu po dokončení chodu, čím sa odkryje čistý tanier na ďalší chod.

Krok 3: Umiestnite vidlice

Umiestnite vidličky naľavo od taniera. Začnite zľava a usporiadajte vidličky v poradí, v akom sa budú používať, pričom najskôr vidličku na šalát a vidličku na večeru najbližšie k tanieru.

Krok 4: Vyrovnajte obrúsky

Zložte obrúsky do štvorca alebo iného atraktívneho tvaru a umiestnite ich naľavo od vidličiek. Prípadne môžete obrúsok položiť na jedálenský tanier, ak uprednostňujete minimalistickejšie prestieranie.

Krok 5: Pridajte nože a polievkové lyžice

Na pravú stranu taniera položte nôž najbližšie k tanieru tak, aby čepeľ smerovala dovnútra. Ak podávate polievku, položte polievkovú lyžicu napravo od noža. Ak sú pre špecifické chody potrebné iné náčinie, usporiadajte ich v poradí použitia, pohybom zvnútra von.

Krok 6: Umiestnite dezertný príbor

Dezertný príbor by mal byť umiestnený nad tanierom. Dezertná vidlička by mala byť najbližšie k tanieru s rukoväťou smerujúcou doľava, zatiaľ čo dezertná lyžička by mala mať rukoväť smerujúcu doprava.

Krok 7: Zarovnajte taniere s chlebom a maslom

Umiestnite taniere s chlebom a maslom nad vidličky na ľavej strane taniera. Umiestnite nôž na maslo vodorovne cez dosku na chlieb tak, aby čepeľ smerovala nadol.

Krok 8: Dokončite prestieranie ruského stola jemným sklom

Umiestnite poháre nad nože a lyžice na pravú stranu taniera. Začnite pohárom na vodu, ktorý je najbližšie k hosťovi, po ňom nasleduje pohár na červené víno, pohár na biele víno a v prípade potreby flauta na šampanské.

Ako pripraviť a podávať v ruskej službe

Príprava jedla pre ruskú službu

1. Varte do dokonalosti

Pred podávaním sa uistite, že všetky jedlá sú dokonale uvarené a pripravené na prezentáciu na stôl. To zahŕňa kontrolu vnútornej teploty mäsa a hydiny a zabezpečenie ideálnej konzistencie omáčok a iných príloh.

2. Umiestnite na podnosy

Umiestnite každé jedlo na veľký, atraktívny servírovací podnos, aby ste zabezpečili, že server má dostatok priestoru na manévrovanie s jedlom počas podávania. Ozdobte jedlo podľa potreby a uistite sa, že prezentácia je vizuálne príťažlivá a lákavá.

Techniky podávania v ruskej službe

1. Noste s dôverou

Obsluha by mala niesť podnos s pokrmom ľavou rukou, zatiaľ čo pravá ruka zostáva voľná na podávanie jedla. To umožňuje serveru udržať kontrolu nad zásobníkom počas podávania a minimalizovať riziko rozliatia alebo nehôd.

2. Podávanie zľava

Pristúpte k hosťovi z ľavej strany a položte jedlo na podnos v pohodlnej výške, aby ho hosť videl. Obsluha by mala zabezpečiť, aby mal hosť pred podávaním jasný výhľad na jedlo a jeho prezentáciu.

3. Podávajte lyžičkou a vidličkou

Obsluha by mala pomocou servírovacej lyžice a vidličky naporcovať jedlo na tanier hosťa, pričom musí dbať na zachovanie prezentácie a zabezpečiť, aby porcia bola pre hosťa primeraná. V prípade mäsa a hydiny môže obsluha potrebovať vyrezať alebo nakrájať jedlo pred porciovaním na tanier hosťa.

4. Teplé a studené nápoje

V ruskom servise je server zodpovedný aj za vybavenie nápojov hostí. Noste podnos s výberom teplých a studených nápojov, ako je káva, čaj a voda, a ponúkajte ich hosťom počas celého jedla. Nalejte nápoj do príslušného pohára alebo šálky a položte ho na prestieranie hosťa.

5. Vyčistenie tabuľky

Po každom chode by mal obsluha vyčistiť stôl od použitých tanierov a náčinia a zabezpečiť, aby stôl zostal uprataný a pripravený na ďalší chod. Vždy sa uvoľnite z pravej strany hosťa, začnite skleneným riadom a pokračujte smerom k striebornému riadu a tanierom.

Zvládnutím týchto techník prípravy a servírovania môžu servery poskytnúť hosťom elegantný a nezabudnuteľný zážitok zo stolovania v ruských službách, ktorý zanechá trvalý dojem sofistikovanosti a pozornej starostlivosti.

Nastavenie webovej stránky pre vašu reštauráciu

Pri zakladaní reštaurácie je dôležité preskúmať spôsoby, ako prilákať viac zákazníkov do vašich reštaurácií. Jedným efektívnym spôsobom, ako to dosiahnuť, je mať vyhradenú webovú stránku, kde sa vaši zákazníci môžu kedykoľvek a kdekoľvek dozvedieť všetko o vašej reštaurácii. 

Menubly  vám umožňuje vytvoriť mini webovú stránku so vstavaným online menu, ktoré sústreďuje všetky dôležité informácie o vašej reštaurácii do jedného prístupného odkazu. Uľahčuje vašim zákazníkom interakciu s vašou reštauráciou: môžu si zobraziť vaše menu, nájsť vašu polohu, rezervovať si stôl, zadávať objednávky na doručenie... to všetko na jednom mieste.

Pridaním vášho mini odkazu na webovú stránku do svojho životopisu na Instagrame a iných profilov sociálnych médií alebo jeho zdieľaním priamo so zákazníkmi im uľahčíte objavovanie a interakciu s vašou reštauráciou prostredníctvom jediného pohodlného odkazu. Tento efektívny prístup nielen zlepšuje zákaznícku skúsenosť, ale tiež zvyšuje vašu online prítomnosť a priťahuje viac zákazníkov.

Najlepší zo všetkých? Svoju mini webovú stránku Menubly si môžete  nastaviť zadarmo  za  menej ako 5 minút  a  prispôsobiť ju tak, aby zodpovedala štýlu vašej reštaurácie .  

Ste pripravení zvýšiť online prítomnosť vašej reštaurácie?  Kliknite sem  a vytvorte si bezplatnú webovú stránku s Menubly!

Záver

Ruská služba je sofistikovaným a elegantným kulinárskym zážitkom, ktorý vyniká vďaka svojej pozornej a personalizovanej službe. Tento štýl obsluhy s dôrazom na pútavé displeje a bezproblémovú prípravu pri stole vytvára nezabudnuteľnú a luxusnú atmosféru. Od starostlivo usporiadaných stolov až po konečnú prezentáciu účtu, ruská služba predstavuje najvyššiu úroveň kvality stolovania. Aj keď si to môže vyžadovať vyššiu úroveň zručností a personálu, výsledkom je nezabudnuteľný zážitok, vďaka ktorému budú hostia hovoriť o svojich kulinárskych zážitkoch ešte dlho po tom, čo opustia váš podnik.