Choď na obsah Choď na menu
 


Dokonalý sprievodca anglickým štýlom služieb

15. 5. 2024

zdroj:tu

Predstavte si, že sedíte pri elegantnom jedálenskom stole zdobenom jemným porcelánom a trblietavým striebrom. Jemná žiara svetla sviečok tancuje miestnosťou, keď sa prenesiete späť do majestátnosti minulých čias. Vitajte vo svete English Service, štýlu stolovania, ktorý si po stáročia získal srdcia a jazýčky náročných.

Vo svete, kde pohodlie často prevažuje nad tradíciou, zostáva služba English Service nadčasovým klenotom, ktorý je cenený pre svoju sofistikovanosť a pôvab. V tomto článku sa ponoríme do zložitosti tohto klasického štýlu služieb, preskúmame jeho históriu, vlastnosti, výhody a nevýhody. Pridajte sa k nám, keď sa vydáme na cestu odhaľovať tajomstvá anglickej služby a naučte sa, ako bez námahy zvládnuť prestieranie a postupy podávania.

Čo je to anglická služba?

English Service je forma Silver Service . Je to oveľa neformálnejší typ služby v porovnaní s inými štýlmi, ako je francúzska , americká  alebo ruská služba , ale úzko spolupracuje s etiketou a porozumením praktík striebornej služby.

English Service je jedinečný a vysoko personalizovaný štýl stolovania. Vyznačuje sa dokonalým stolovým servisom a zmyslom pre vznešenosť. V tomto štýle sú jedlá prezentované spôsobom, ktorý umožňuje hostiteľovi alebo určenému serveru obsluhovať každého hosťa individuálne. Tento prístup je známy aj ako služba komorníka a vyžaduje si vysokú úroveň zručností a presnosti zo strany servera.

História anglickej služby

Počiatky English Service možno hľadať v aristokratických jedálňach Anglicka 18. storočia. Počas tohto obdobia bohatí často zamestnávali tím skúsených serverov a lokajov, aby uspokojili všetky potreby svojich hostí. Výsledkom bolo, že anglická služba sa stala synonymom pre bohatstvo a majestátnosť, čím stanovila štandard pre zábavu vo vyššej spoločnosti.

Postupom času sa tento štýl stolovania rozšíril za hranice anglickej šľachty a stal sa obľúbenou voľbou pre elegantné podujatia po celom svete. Dnes je služba English Service stále vysoko považovaná za známku sofistikovanosti a často sa objavuje na formálnych večerách, svadbách a iných špeciálnych príležitostiach.

Charakteristika anglického servisného štýlu

Personalizovaná služba

Jednou z najcharakteristickejších vlastností anglickej služby je individuálna pozornosť venovaná každému hosťovi. V tomto štýle preberá hostiteľ alebo určený server zodpovednosť za obsluhu každého hosťa individuálne. Môže to zahŕňať podávanie tanierov s jedlom, nalievanie vína alebo vybavovanie akýchkoľvek iných potrieb, ktoré sa objavia počas jedla.

Pokovovanie a prezentácia

V anglickej službe je prezentácia jedla nanajvýš dôležitá. Jedlá sa zvyčajne podávajú na stole vizuálne príťažlivým spôsobom, pričom hlavný chod, ako je mäso alebo ryba, je stredobodom záujmu. Omáčky, prílohy a zelenina sa podávajú v samostatných miskách alebo tanieroch, čo umožňuje hosťom vybrať si požadovanú porciu.

Servírovací poriadok a etiketa

  • Polievka : Polievka sa podáva v samostatných miskách, pričom hostiteľ alebo server zabezpečuje, aby každý hosť dostal teplú porciu.
  • Hlavný chod : Hlavné jedlo sa podáva ako ďalšie, hostiteľ alebo obsluhujúci položí jedlo na tanier hosťa. Môžete to urobiť priamo z servírovacieho taniera alebo pomocou samostatnej servírovacej misky.
  • Prílohy a zelenina : Prílohy a zelenina sa podávajú po hlavnom chode. Server rozdá tieto predmety okolo stola a umožní hosťom, aby si pomohli sami.
  • Omáčka : Omáčka sa zvyčajne podáva ako posledná, buď priamo na tanier hosťa, alebo v samostatnej nádobe, ktorú môžu hostia použiť na pridanie omáčky do jedla.

Čistenie stola

V anglickom servise sa špinavý riad medzi chodmi diskrétne odstráni zo stola. Zvyčajne to robí hostiteľ alebo určený server, ktorý sa postará o to, aby stôl zostal počas jedla čistý a neporiadny.

Prispôsobivosť

Aj keď je služba English Service známa svojou formálnosťou, dá sa prispôsobiť aj uvoľnenejšiemu prostrediu stolovania. V takýchto prípadoch sa hostiteľ môže rozhodnúť podávať jedlo neformálnejším spôsobom, pričom si stále zachováva celkovú eleganciu a sofistikovanosť, ktorá tento štýl definuje.

Výhody a nevýhody anglického servisu

Výhody anglického servisu

1. Elegancia a sofistikovanosť

Jednou z najvýznamnejších výhod English Service je elegancia a sofistikovanosť, ktorú prináša na akékoľvek podujatie. Tento štýl stolovania vytvára pocit luxusu, vďaka čomu sa hostia cítia rozmaznávaní a je o nich dobre postarané.

2. Personalizovaná služba

English Service poskytuje personalizované služby pre každého hosťa a zabezpečuje, že jeho potreby sú splnené počas celého jedla. Táto pozornosť venovaná detailom vytvára vrelú a príjemnú atmosféru, ktorá podporuje konverzáciu a spojenie.

3. Flexibilita pri výbere ponuky

S anglickým servisom si hostia môžu vychutnať širokú škálu typov menu , od  table d'hôte a francúzskej klasickej kuchyne až po à la carte  a prix fixe . Táto flexibilita umožňuje hostiteľom uspokojiť rôzne chute a preferencie, čím zaisťuje, že každý má príjemný kulinársky zážitok.

4. Prispôsobiteľné pre rôzne typy udalostí

English Servis je možné prispôsobiť pre rôzne typy podujatí, od intímnych súkromných večerí až po veľké bankety . Vďaka tejto všestrannosti je vynikajúcou voľbou pre hostiteľov, ktorí chcú svojim hosťom vytvoriť nezabudnuteľný zážitok.

Nevýhody anglického servisu

1. Náklady

Jednou z hlavných nevýhod anglickej služby sú náklady. Tento štýl stolovania zvyčajne vyžaduje väčší počet serverov a špecializované vybavenie, čo môže zvýšiť celkové náklady na podujatie.

2. Obmedzená interakcia hostí

Aj keď personalizovaná služba poskytovaná službou English Service môže byť významnou výhodou, môže tiež obmedziť interakciu hostí. Vzhľadom na to, že väčšinu obslužných povinností zabezpečujú servery, hostia môžu mať menej príležitostí na vzájomnú komunikáciu, ako pri neformálnejších kulinárskych zážitkoch.

3. Náročné na čas

Služba angličtiny môže byť časovo náročná, pretože každý chod musí byť podávaný každému hosťovi individuálne. To môže spomaliť tempo jedla, čo nemusí byť ideálne pre každú udalosť alebo príležitosť.

4. Vyžaduje kvalifikovaných serverov

Na správne spustenie anglickej služby sú potrebné kvalifikované servery. To môže byť nevýhodou pre hostiteľov, ktorí nemajú prístup k skúseným zamestnancom alebo ktorí môžu organizovať udalosť na vzdialenom mieste, kde sú profesionálne servery vzácne.

Napriek svojim nevýhodám zostáva English Service obľúbenou voľbou pre tých, ktorí chcú vytvoriť nezabudnuteľný a elegantný kulinársky zážitok. 

Postupy nastavenia tabuľky anglickej služby

Základ: Obliečky a ozdoby

Prvým krokom pri prestretí stola pre English Service je položenie základov s jemnou bielizňou a elegantným stredobodom. Obrus ​​by mal byť ostrý a čistý, pričom stredobodom môže byť jednoduchý kvetinový aranžmán až prepracovaný svietnik, v závislosti od formálnosti udalosti.

Jedálenský riad a sklo

V anglickom servise by riad a sklo mali byť vysokej kvality a mali by byť v súlade s celkovou témou podujatia. Každé prestieranie by malo obsahovať:

  1. Nabíjacia doska, ktorá slúži ako základ pre ďalšie taniere a riad
  2. Jedálenský tanier k hlavnému jedlu
  3. Šalátový tanier alebo polievková misa, v závislosti od menu
  4. Tanier na chlieb, umiestnený naľavo od taniera
  5. Rôzne sklenené nádoby na vodu, víno a iné nápoje umiestnené nad a napravo od taniera

Príbory

Pokiaľ ide o príbory, služba English Service sa riadi tradičným vzorom:

  1. Vidličky sú umiestnené naľavo od taniera, pričom vidlička na šalát je na vonkajšej strane a vidlica je bližšie k tanieru.
  2. Nože sú umiestnené napravo od taniera, pričom jedálenský nôž je najbližšie k tanieru a nôž na maslo ďalej vpravo
  3. Dezertné lyžice a vidličky sú umiestnené nad tanierom s lyžičkou navrchu a vidličkou pod ňou

Obrúsky a doplnky

Nakoniec treba na tanier alebo naľavo od vidličiek položiť úhľadne zloženú obrúsku. V prípade potreby je možné pridať karty s miestami, ktoré hostí navedú na ich miesta.

Postupy podávania anglickej služby

Objednávka doručenia

V anglickej službe sa kurzy podávajú v špecifickom poradí, pričom hostiteľ alebo určený server sa venuje každému hosťovi individuálne. Všeobecné poradie podávania je nasledovné:

  1. Predjedlá
  2. polievka
  3. Rybí kurz (voliteľné)
  4. Hlavný chod
  5. Šalátový chod (ak sa nepodáva s hlavným jedlom)
  6. Dezert

Etiketa podávania

Správna etiketa podávania je v anglickej službe rozhodujúca. Tu je niekoľko základných pokynov:

  1. Pri ukladaní tanierov vždy podávajte zľava hosťa a pri vyberaní z pravej strany.
  2. Pri podávaní jedla z taniera pristupujte k hosťovi z jeho ľavej strany. Pri nalievaní nápojov však pristupujte z pravej strany.
  3. Hostiteľ by mal najprv obslúžiť čestného hosťa a potom ďalších hostí v smere hodinových ručičiek.

Osobitné úvahy

Pri tomto štýle služieb je nevyhnutné vyhovieť všetkým špeciálnym stravovacím požiadavkám alebo preferenciám. To môže zahŕňať ponúkanie vegetariánskych alebo vegánskych možností alebo servírovanie jedál bez špecifických prísad z dôvodu alergií.

Postupy vyčistenia tabuľky anglickej služby

Načasovanie a diskrétnosť

Čistenie stolov sa vykonáva diskrétne a efektívne, aby sa zabezpečilo, že kulinársky zážitok zostane pre hostí nerušený a príjemný. Servery by mali počkať, kým všetci hostia nedokončia každý chod, a až potom pristúpi k upratovaniu stola.

Objednávka zúčtovania

  1. Nádoby : Servery by mali začať odstránením použitého náčinia zo stola, počnúc čestným hosťom a potom sa pohybovať okolo stola v smere hodinových ručičiek.
  2. Taniere : Ďalej by sa mali taniere vyčistiť, tiež v smere hodinových ručičiek, počnúc od čestného hosťa. Pri vyberaní tanierov vždy pristupujte z pravej strany hosťa.
  3. Sklenené nádoby : Sklenené nádoby by ste mali odstrániť až po dopití nápojov. Prázdne poháre by sa mali zbierať diskrétne, bez upozorňovania na proces.
  4. Stredové kusy a dekorácie : Stredové kusy a iné ozdoby by sa mali odstrániť až po skončení jedla a hostia odídu od stola. To pomáha udržiavať atmosféru počas celého kulinárskeho zážitku.

Drvenie stola

Po každom chode by mali obsluhovači „rozdrviť“ stôl jemným kefovaním všetkých omrviniek alebo nečistôt pomocou strúhanky alebo zloženej obrúsky. To zaisťuje čisté a upratané prestieranie pri ďalšom chode.

Nastavenie webovej stránky pre vašu reštauráciu

Pri zakladaní reštaurácie je dôležité preskúmať spôsoby, ako prilákať viac zákazníkov do vašich reštaurácií. Jedným efektívnym spôsobom, ako to dosiahnuť, je mať vyhradenú webovú stránku, kde sa vaši zákazníci môžu kedykoľvek a kdekoľvek dozvedieť všetko o vašej reštaurácii. 

Menubly  vám umožňuje vytvoriť mini webovú stránku so vstavaným online menu, ktoré sústreďuje všetky dôležité informácie o vašej reštaurácii do jedného prístupného odkazu. Uľahčuje vašim zákazníkom interakciu s vašou reštauráciou: môžu si zobraziť vaše menu, nájsť vašu polohu, rezervovať si stôl, zadávať objednávky na doručenie... to všetko na jednom mieste.

Pridaním vášho mini odkazu na webovú stránku do svojho životopisu na Instagrame a iných profilov sociálnych médií alebo jeho zdieľaním priamo so zákazníkmi im uľahčíte objavovanie a interakciu s vašou reštauráciou prostredníctvom jediného pohodlného odkazu. Tento efektívny prístup nielen zlepšuje zákaznícku skúsenosť, ale tiež zvyšuje vašu online prítomnosť a priťahuje viac zákazníkov.

Najlepší zo všetkých? Svoju mini webovú stránku Menubly si môžete  nastaviť zadarmo  za  menej ako 5 minút  a  prispôsobiť ju tak, aby zodpovedala štýlu vašej reštaurácie .  

Ste pripravení zvýšiť online prítomnosť vašej reštaurácie?  Kliknite sem  a vytvorte si bezplatnú webovú stránku s Menubly!

Záver

English Service je nadčasový a elegantný štýl stolovania, ktorý povýši každú udalosť na sofistikovaný a nezabudnuteľný zážitok. Vďaka svojmu zameraniu na personalizované služby, pozornosť k detailu a dokonalému prestieraniu poskytuje tento štýl služieb hosťom luxusnú atmosféru. Aj keď to môže vyžadovať skúsených serverov a starostlivé plánovanie, výsledkom je nádherný kulinársky zážitok pre všetkých účastníkov. Pochopením zložitosti anglických služieb môžu hostitelia vytvoriť nezabudnuteľnú udalosť, ktorá zanechá na ich hosťoch trvalý dojem a predstaví stelesnenie dobrého jedla a pohostinnosti.