Choď na obsah Choď na menu
 


Dokonalý sprievodca americkým štýlom služieb

15. 5. 2024

zdroj:tu

Kulinársky zážitok je kľúčovým aspektom kultúry a sociálnych interakcií, pričom rôzne štýly služieb odrážajú zvyky a hodnoty spoločností na celom svete. Jedným zo široko prijatých a vplyvných štýlov služieb je American Service, ktorý kladie dôraz na efektívnosť a praktickosť. V tomto článku sa budeme zaoberať pôvodom, charakteristikami, výhodami a nevýhodami American Service, spolu s postupmi nastavenia tabuľky a návodom, ako efektívne slúžiť pomocou tohto prístupu. Porozumením nuansám American Service môžu profesionáli v pohostinstve aj hostia zlepšiť svoj kulinársky zážitok a lepšie oceniť vplyv tohto štýlu v súčasných reštauráciách a podujatiach.

Čo je americká služba?

American Service, tiež známy ako Plated Service , je populárny štýl stolovania v reštauráciách a zariadeniach po celom svete. Pri tejto metóde sa hosťom podáva jedlo individuálne na tanieri v kuchyni, pričom každé jedlo vopred pripraví personál kuchyne. Keď je tanier hotový, obsluhujúci prinesú jedlo na stôl hosťa a položia ho na pravú stranu.

Cieľom American Service je poskytnúť rýchly a jednoduchý kulinársky zážitok s dôrazom na efektivitu a praktickosť. Tento štýl služieb je v kontraste s inými štýlmi, ako sú francúzske  a anglické služby , ktoré ponúkajú formálnejší a prepracovanejší kulinársky zážitok.

História americkej služby

Štýl stolovania American Service má svoje korene v rýchlom raste reštauračného priemyslu v Spojených štátoch koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Ako urbanizácia a industrializácia transformovali americkú spoločnosť, objavil sa dopyt po rýchlych a efektívnych možnostiach stravovania. Tradičné európske štýly služieb, ako napríklad Silver Service , sa považovali za príliš časovo a pracovne náročné pre rýchly americký životný štýl.

Aby uspokojili meniace sa potreby stravovacej verejnosti, majitelia a manažéri reštaurácií začali hľadať spôsoby, ako zjednodušiť a zefektívniť proces obsluhy. Štýl American Service sa zrodil z tejto potreby efektívnosti, pričom personál kuchyne nanáša jedlo skôr, ako sa dostane k hosťovi. Tento prístup umožnil rýchlejšiu obsluhu a znížil počet personálu potrebného na obsluhu hostí.

Do polovice 20. storočia sa štýl American Service stal dominantným spôsobom stolovej služby v Spojených štátoch a mimo nich. Jeho popularita rástla, keď hostia začali oceniť rýchlosť a jednoduchosť kulinárskeho zážitku, ktorý ponúkal. Dnes je American Service obľúbenou voľbou v širokej škále stravovacích zariadení po celom svete, od neformálnych reštaurácií až po luxusné reštaurácie.

Charakteristika amerického štýlu služieb

1. Účinnosť a rýchlosť

Jednou z najdefinujúcich čŕt štýlu American Service je jeho zameranie na efektivitu a rýchlosť. Jedlo je vopred na tanieri v kuchyni, čo zaisťuje rýchlejšie a efektívnejšie služby. Táto vlastnosť je obzvlášť príťažlivá v rýchlo sa rozvíjajúcich prostrediach, ako sú reštaurácie a kaviarne, kde hostia oceňujú rýchle služby.

2. Jednoduchosť

Ďalším kľúčovým aspektom americkej služby je jej jednoduchosť. Na rozdiel od iných štýlov obsluhy, ktoré si vyžadujú komplikované prestieranie stolov a viacero chodov, American Service kladie dôraz na priamočiarejší kulinársky zážitok. Servery zvyčajne prinášajú každý chod priamo na stôl hosťa s minimálnou prípravou pri stole.

3. Neformálnosť

Zatiaľ čo American Service možno nájsť v luxusných reštauráciách, často sa spája s neformálnejšou a neformálnou atmosférou stolovania. Tento štýl umožňuje hosťom aj serverom uvoľnenejší a pohodlnejší zážitok.

4. Obmedzená interakcia so serverom

S American Service je v porovnaní s inými štýlmi menšia interakcia medzi servermi a hosťami. To môže byť výhodou v prevádzkach, kde je prioritou vysoký obrat, ale môže to byť menej príťažlivé pre hostí, ktorí si potrpia na personalizovanejšie a pútavejšie služby.

5. Konzistentnosť a prezentácia

Keďže pokrmy sú vopred na tanieri v kuchyni, štýl American Service umožňuje väčšiu konzistenciu a kontrolu nad prezentáciou. Kuchynský personál môže zabezpečiť, aby bol každý tanier šikovne naaranžovaný skôr, ako sa dostane k hosťovi, čím vytvoríte vizuálne príťažlivý a jednotný kulinársky zážitok.

6. Flexibilita

A nakoniec, štýl American Service ponúka flexibilitu v dizajne a realizácii menu. Kuchári môžu experimentovať so širokou škálou jedál a prezentácií, zatiaľ čo servery sa môžu sústrediť na efektívne a rýchle doručenie jedla.

Výhody a nevýhody americkej služby

Výhody americkej služby

  1. Efektivita : American Service je známa svojou efektívnosťou, keďže riady sú vopred na tanieri v kuchyni, čo umožňuje rýchlejšiu obsluhu. To je výhodné najmä pre rušné reštaurácie a podujatia, kde je nevyhnutná rýchla obsluha.

  2. Jednoduchosť : Priama povaha American Service uľahčuje personálu aj hosťom orientáciu v kulinárskom zážitku. Servery sa môžu rýchlo naučiť postupy, zatiaľ čo hostia si môžu vychutnať bezproblémové jedlo.

  3. Konzistencia a prezentácia : S každým pokrmom na tanieri v kuchyni majú šéfkuchári kontrolu nad prezentáciou, čím zaisťujú, že každý tanier je vizuálne príťažlivý a má konzistentnú kvalitu.

  4. Flexibilita v dizajne menu : American Service umožňuje širokú škálu možností menu , vrátane table d'hôte , à la carte a prix fixných menu, ktoré poskytujú zariadeniam možnosť uspokojiť rôzne preferencie hostí.

Nevýhody americkej služby

  1. Obmedzená personalizácia : Vďaka svojmu zameraniu na efektivitu ponúka American Service obmedzené možnosti personalizácie a prispôsobenia. Hostia môžu mať menej možností na úpravu jedál v porovnaní s inými štýlmi služieb .

  2. Menej interakcie so servermi : Efektívna povaha American Service znamená, že servery trávia menej času pri každom stole, čo môže viesť k menej prispôsobenému a pútavému zážitku pre hostí.

  3. Zvýšený tlak na personál kuchyne : Keďže riad je v kuchyni vopred na tanieri, pracovné zaťaženie personálu kuchyne môže byť vysoké, najmä počas rušných období. To môže mať za následok dlhšie čakanie hostí, ak bude kuchyňa preťažená.

  4. Menej formálnosti : Americká služba nemusí byť vhodná pre formálne udalosti alebo zariadenia, kde sa požaduje tradičnejší a prepracovanejší kulinársky zážitok. V takýchto nastaveniach môžu byť vhodnejšie alternatívne štýly služieb, napríklad francúzska alebo ruská služba .

  5. Problémy s umiestnením : Pri American Service musia servery umiestniť jedlo na pravú stranu hosťa. V preplnených prostrediach alebo s obmedzeným priestorom na stole to môže byť náročné a môže to viesť k poliatiu alebo iným nehodám.

Postupy nastavenia tabuľky americkej služby

Základné nastavenie stola

Prestieranie je navrhnuté tak, aby bolo jednoduché a funkčné. Nasledujúce kroky popisujú základný postup nastavenia tabuľky:

  1. Tanier : Umiestnite tanier do stredu prestierania každého hosťa.
  2. Príbory : Príbory rozložte na obe strany taniera. Vidličky by mali byť umiestnené vľavo, zatiaľ čo nože a lyžice sú nastavené vpravo. Čepeľ noža by mala smerovať k tanieru.
  3. Polievková lyžica : Ak sa podáva polievka, položte polievkovú lyžicu napravo od nožov.
  4. Obrúsok : Obrúsok možno umiestniť naľavo od vidličiek alebo na tanier.
  5. Poháre : Umiestnite vodné poháre nad jedálenský nôž, pričom všetky ďalšie poháre (víno atď.) umiestnite napravo v smere hodinových ručičiek.

Ďalšie prvky nastavenia tabuľky

Pre prepracovanejšie nastavenie tabuľky amerických služieb možno pridať nasledujúce prvky:

  1. Doska na chlieb : Dosku na chlieb umiestnite nad vidlice na ľavej strane stola.
  2. Nôž na maslo : Nôž na maslo umiestnite vodorovne cez dosku na chlieb tak, aby čepeľ smerovala k hosťovi.
  3. Šalátový tanier : Ak sa podáva šalátový chod, položte šalátový tanier naľavo od vidličiek vedľa taniera.
  4. Dezertný tanier : Nasaďte dezertné vidličky a lyžičky nad jedálenský tanier tak, aby hroty vidličky smerovali doprava a miska s lyžičkou smerovala doľava.

Aj keď nastavenia stola American Service uprednostňujú jednoduchosť a funkčnosť, stále môžu byť prispôsobené tak, aby vyhovovali špecifickým potrebám a preferenciám každej reštaurácie alebo zariadenia.

Ako slúžiť americkej službe?

Príprava a načasovanie

Ak chcete úspešne slúžiť American Service, je dôležité zabezpečiť, aby boli jedlá pripravené a naložené včas. Kuchynský personál by mal pracovať efektívne na dokončení každého chodu, zatiaľ čo obsluhujúci musí dbať na potreby svojich hostí a tempo jedla.

Techniky podávania

  1. Priblížte sa k stolu : Keď sa blížite k stolu hosťa, obsluhujúci by mali niesť obložené jedlo v ľavej ruke, pričom palec by sa mal opierať o okraj taniera kvôli stabilite. K stolu by mali pristupovať z pravej strany hosťa.

  2. Položte jedlo : Obsluha by mala položiť jedlo na stôl pravou rukou, jemne a rýchlo ho položiť, aby hosťa nerušilo. Miska by mala byť umiestnená tak, aby hlavné ohnisko smerovalo k hosťovi.

  3. Vyčistenie stola : Po každom kurze by servery mali okamžite vyčistiť stôl, začínajúc od pravej strany hosťa. Použitý riad a príbory by ste mali odstrániť a odniesť do kuchyne alebo servisnej oblasti.

Prispôsobenie sa rôznym nastaveniam

Zatiaľ čo American Service je často spájaný s rýchlymi, neformálnymi stravovacími zariadeniami, princípy efektívneho a pozorného servisu možno aplikovať na širokú škálu prostredí, od formálnych reštaurácií až po cateringové podujatia. Kľúčom je prispôsobiť štýl služieb tak, aby vyhovoval špecifickým požiadavkám každej situácie, pri zachovaní základných princípov rýchlosti, jednoduchosti a spokojnosti hostí.

Nastavenie webovej stránky pre vašu reštauráciu

Pri zakladaní reštaurácie je dôležité preskúmať spôsoby, ako prilákať viac zákazníkov do vašich reštaurácií. Jedným efektívnym spôsobom, ako to dosiahnuť, je mať vyhradenú webovú stránku, kde sa vaši zákazníci môžu kedykoľvek a kdekoľvek dozvedieť všetko o vašej reštaurácii. 

Menubly  vám umožňuje vytvoriť mini webovú stránku so vstavaným online menu, ktoré sústreďuje všetky dôležité informácie o vašej reštaurácii do jedného prístupného odkazu. Uľahčuje vašim zákazníkom interakciu s vašou reštauráciou: môžu si zobraziť vaše menu, nájsť vašu polohu, rezervovať si stôl, zadávať objednávky na doručenie... to všetko na jednom mieste.

Pridaním vášho mini odkazu na webovú stránku do svojho životopisu na Instagrame a iných profilov sociálnych médií alebo jeho zdieľaním priamo so zákazníkmi im uľahčíte objavovanie a interakciu s vašou reštauráciou prostredníctvom jediného pohodlného odkazu. Tento efektívny prístup nielen zlepšuje zákaznícku skúsenosť, ale tiež zvyšuje vašu online prítomnosť a priťahuje viac zákazníkov.

Najlepší zo všetkých? Svoju mini webovú stránku Menubly si môžete  nastaviť zadarmo  za  menej ako 5 minút  a  prispôsobiť ju tak, aby zodpovedala štýlu vašej reštaurácie .  

Ste pripravení zvýšiť online prítomnosť vašej reštaurácie? Kliknite sem  a vytvorte si bezplatnú webovú stránku s Menubly!

Záver

Štýl American Service ponúka praktický a efektívny kulinársky zážitok, ktorý vyhovuje rýchlym požiadavkám modernej spoločnosti. Vďaka dôrazu na jednoduchosť a funkčnosť sa tento štýl obsluhy stal obľúbenou voľbou v reštauráciách a zariadeniach po celom svete. Aj keď existujú určité nevýhody, ako je obmedzená personalizácia a formálnosť, štýl American Service zostáva všestrannou možnosťou pre rôzne nastavenia stolovania. Pochopením nuansy American Service môžu profesionáli v pohostinstve vytvoriť pre hostí príjemný kulinársky zážitok, zatiaľ čo hostia môžu lepšie oceniť jedinečné aspekty tohto rozšíreného štýlu stolovania.